Изображенията са неизменна част при изпълняването на почти всички видове дигитални услуги, затова днес ще им обърнем по-специално внимание. Всъщност те не само участват в цялостната визия на един текст, но са и ключов фактор, предаващ информация директно на мозъка. Факт е, че човешкият мозък възприема 80% от информацията в дадена картина само за няколко секунди. За разлика от това обработването на текстово съдържание му отнема няколко минути и много повече енергия. Това е и главната причина защо трябва да подбирате внимателно изображенията за своите публикации. Запомнете, че те са първото послание, което достига до потребителя и е важно какво съобщение ще му предадете.

В следващите редове ще ви представим 10 сайта, в които фотографи и дизайнери предоставят безплатно своите произведения, отказвайки се от всички авторски права върху тях. Така те помагат на много стартиращи бизнеси да поддържат съдържанието в уеб страниците си без нуждата от ежемесечен бюджет с няколко нули. Въпреки че тези снимки и илюстрации са безплатни, вие винаги можете да изразите своята благодарност като дарите символична сума на техните създатели

1. Pexels

Като един от най-популярните проекти, свързани с безплатно предоставяне на изображения без авторски права, Pexels се задържа стабилно в топ 3 класацията вече няколко години. Сайтът е създаден от фотографите Бруно и Инго Йозеф ( Bruno Joseph, Ingo Joseph) през 2014г.

Година по-късно в екипа се присъединява и Даниел Фрезе (Daniel Frese). Всички снимки на сайта са безплатни за употреба и могат да бъдат модифицирани от всеки, след като бъдат свалени. В платформата има търсачка, работеща с ключови думи, която ще ви улесни да намерите нужната картина.

2. Pixabay

Освен безплатни векторни изображения в Pixabay можете да намерите зашеметяващи видеа, снимки и илюстрации. Проектът е създаден от Ханс Браксмайер (Hans Braxmeier) и Симон Щайнбергер (Simon Steinberger) около 2014г. с цел да помогне на всички дизайнери и дигитални маркетолози в интернет.

Лицензът на Pixabay предоставя безплатно цялото съдържание в платформата, така че спокойно можете да се възползвате от него. Използвайте картата на сайта, за да търсите изображения в желаната от вас категория.

3. Unsplash

Първоначално създаден като Tumblr блог, Unsplash се превръща във водеща платформа в сферата на безплатното визуално съдържание. На сайта ще откриете множество професионални фотографии, както и такива от важни исторически моменти в Америка, предоставени  лично от Обществената  библиотека в Ню Йорк.

В Unsplash можете да намерите снимки по категории или по ключова дума в търсачката. Лицензът на сайта предоставя цялото му съдържание безплатно и позволява да се използва за комерсиални и рекламни цели.

4. FoodiesFeed

Създаден със съдействието на стотици кулинарни фотографи в цял свят, FoodiesFeed предоставя безплатно повече от 20 000 професионално направени снимки с висока резолюция. Обединени от целта да повишат нивото на кулинарните фотографии в Интернет, световно известни фотографи се отказват от авторските си права върху част своите снимки и ги споделят в сайта. 

За да откриете подходящо изображение във FoodiesFeed, е нужно само да използвате търсачката.

5. KaboomPics

За разлика от повечето платформи за безплатни изображения, съдържанието в KaboomPics е създадено само от един човек. Тя се казва Каролина и прекарва по-голямата част от времето си в създаване на дигитални илюстрации и красиви фотографии.

На сайта ще откриете повече от 1200 професионални снимки и над 13 000 изображения, всички направени от нея. Тя ги споделя безплатно с всички потребители и позволява да бъдат използвани за всякакви цели.

6. StockSnap.io

Въпреки че StockSnap е сравнително нова платформа, тя вече съдържа хиляди безплатни изображения, предоставени от фотографи и дизайнери в цял свят. Сайтът е създаден през 2017г. с цел да изгради пространство за качествени снимки и илюстрации, които могат да се ползват безплатно от потребителите.

Лицензът позволява на всички посетители на сайта да използват неговото съдържание освен в случаите, когато това преписва лъжливи действия и мисли на модели от снимките или оронва авторитета на създателя на изображението.

7. Gratisography

Това е една съвсем нова платформа, която до момента съдържа малко над 500 безплатни изображения, но въпреки това има огромен потенциал. Създателите на сайта обещават на своите потребители прецизно избрани фотографии от цял свят, които освен качествени, са и креативни.

Те искат да разчупят стандартните снимки на хора в скучни костюми и бизнес обстановка, като вкарат лека доза арт в тях. Лицензът на Gratisography позволява безплатното сваляне на изображения от сайта, но не и предаването им на трети лица и организации.

8. Little Visuals

Историята зад този проект е тъжна, но и много вдъхновяваща. Собственикът на идеята за Little Visuals е фотографът Ник Джаксън (Nic Jackson), но за съжаление той умира неочаквано през 2013г. без да успее да я реализира. За да почетат труда и паметта му, негови познати финализират проекта и предоставят за безплатно ползване всички изображения в сайта.

На него ще откриете 84 професионално направени фотографии от Ник Джаксън, които можете да използвате за всякакви цели.

9. FOCA

Създадена от фотографа Джефри Бетс (Jeffrey Betts), платформата FOCA съдържа част от неговите лични снимки и видеа, които той споделя безплатно и предоставя за употреба на потребителите. Сайтът е създаден през 2014г. и съдържа стотици снимки, разделени на категории.

Изображенията могат да бъдат свалени в различни размери, включително и в мини вариант за тапет на телефонен екран. Цялото съдържание на сайта се предоставя за комерсиална и некомерсиална употреба без лимити.

10. BURST

BURST е платформа за безплатни изображения с висока резолюция, създадена със съдействието на Shopify. Сайтът съдържа хиляди снимки, направени от известни фотографи в цял свят, които доброволно са се отказали от авторските си права върху тях, за да помогнат на стартиращи и нискобюджетни бизнеси да подобрят онлайн визията си.

Лицензът на платформата позволява използването на изображенията за всякакви комерсиални цели като онлайн публикации, съдържание в блог пост, реклама и др.

Това бяха едни от най-добрите и съдържателни сайтове в интернет, чиято обща цел е да помогнат на всички потребители, дизайнери и маркетолози да притежават и предоставят по-качествено визуално съдържание. Повечето от платформите съдържат секция за дарения, където можете да изразите своята благодарност, ако имате желание.

Управител | creative@bridges.bg

Ангела започва кариерата си в сферата на дигиталния маркетинг през 2018г. и оттогава безспирно развива своите умения в областта на софтуерното инженерство, SEO оптимизацията, копирайтинга и графичния дизайн.

angela_bridges

Ангела започва кариерата си в сферата на дигиталния маркетинг през 2018г. и оттогава безспирно развива своите умения в областта на софтуерното инженерство, SEO оптимизацията, копирайтинга и графичния дизайн.