rsz_1ssl_сертификат
Работа с WordPress

Как да инсталирате SSL сертификат на своя сайт само с няколко клика?

В тази статия ще разгледаме един доста бърз и удобен метод, чрез който с няколко клика ще можете да инсталирате SSL сертификат на вашия уебсайт. Той се използва, за да покаже на посетителите ви, че сайтът е сигурен и потребителските данни, които преминават през него, са защитени. Това е задължителна стъпка при изработката на всеки сайт, но често се случва да попадаме на такива, при които SSL сертификатът е пропуснат.

За целта на тази статия ще използваме т.нар AutoSSL, който е напълно безплатен. Сертификатът се предлага от cPanel, най-използваният уеб хостинг контролен панел, което означава, че стъпките за инсталация, които сме описали тук, са приложими само при него.

За повече информация относно това какъв е контролният панел на вашия хостинг и как да получите достъп до него, може да се обърнете към вашия хостинг доставчик.

След като влезете в cPanel, в полето за търсене напишете „SSL“ и кликнете върху SSL/TLS Status:

Изберете уебсайта, за който искате да инсталирате сертификат и кликнете върху Run AutoSSL:

Следващата стъпка е да се отидете в папка „Файлов мениджър“, която се намира в основното меню на cPanel.

Кликнете два пъти върху бутон „public_html“, който се намира в долната част на новоотворилата се страница. Той ще ви отведе до страницата, в която се съдържа вашият сайт. Намерете файла „.htaccess“ и с десен бутон изберете команда „edit“. След като се отвори файлът, поставете следния код в най-долната му част и след това запазете промените.

# END WordPress
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301,NE]
Header always set Content-Security-Policy "upgrade-insecure-requests;"
# BEGIN WordPress
# The directives (lines) between `BEGIN WordPress` and `END WordPress` are
# dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters.
# Any changes to the directives between these markers will be overwritten.
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress

След като инсталацията приключи, ще можете да достигнете до вашият уебсайт през https:// защитена връзка, напр. https://bridges.bg. Също така ще се появи индикация в браузъра, че връзката към сайта е защитена. Това е всичко!

Имате въпроси? Не се колебайте, да ни пишете на: creative@bridges.bg

rsz_1rsz_2backup_na_sait_statiq
Работа с WordPress

Как се прави бекъп на уеб сайт с няколко клика?

След като приключи изработката на сайта или онлайн магазина, не забравяйте, че той периодично има нужда от надежден бекъп. Защо? Има случаи, в които недобронамерени конкуренти или наети хакери извършват различни видове атаки, целящи да саботират работата на уеб сайта, да изтрият съдържанието му и т.н. Създаването на резервно копие за вашия уебсайт е важно и може да се окаже истинско предизвикателство особено, ако до този момент не ви се е налагало да правите подобно нещо.

В тази статия ще ви покажем как с няколко клика да създадете резервно копие на вашия уебсайт, което може да използвате в случай, че нещо с него се обърка и трябва да го възтановите.

Важно е да уточним, че стъпките описани в тази статия са приложими в случай, че контролният панел на вашият хостинг акаунт е cPanel. За повече информация относно това какъв е вашият хостинг контролен панел и как да го достъпите, можете да се обърнете към вашия хостинг доставчик.

След като достъпите cPanel, в полето за търсене напишете Backup Wizard:

Кликнете върху Backup Wizard инструмента. На следващата страница, изберете Backup опцията:

На следващата страница изберете Full Backup, за да създадете бекъп както на уебсайта, така и на базата данни към него. Ако имате имейл акаунти, те също ще бъдат включени в бекъпа:

На последната стъпка имате възжможност да изберете къде да бъде създаден бекъпа, както и да въведете имейл, на който да получите известие след неговото създаване. Ако изберете Home Directory като локация за създаването на бекъпа, той ще бъде създаден директно във вашия акаунт. За да създадете бекъп, кликнете върху Generate Backup:

Това беше най-лесният вариант как да създадете надежден бекъп на своя сайт. Имате въпроси? Не се колебайте, да ни ги зададете на creative@bridges.bg.

rsz_1rsz_1barza_porachka
Работа с WordPress

Как се добавя бутон за бърза поръчка на онлайн магазин?

Наличието на бутон за бърза поръчка се счита за все по-голямо предимство сред потребителите, които често пазаруват онлайн. Бързата поръчка или т.нар. „fast checkout“ дава възможност на клиента да направи поръчка само чрез попълване на имена и телефон за връзка, което значително улеснява и ускорява процеса, а това от своя страна води до увеличаване на продажбите ви.

В тази статия ще ви покажа по какъв начин може да добавите бутон за бърза поръчка на своя онлайн магазин. Преди да започнем е важно да уточня, че статията е предназначена само за онлайн магазини изградени на платформата WordPress.

Най-напред трябва да инсталираме следните плъгини:

Contact Form 7
Popup Maker

Също така трябва да използваме един от т.нар WordPress хукове(hooks). Повече информация за WordPress хуковете може да откриете тук:
What are Hooks in WordPress? How to use WordPress Hooks?

Това ще ни позволи с малко писане на собствен код да добавим бутон за бърза поръчка на продуктовата страница. Кодът, който ще използваме е този:

add_action('woocommerce_after_add_to_cart_button','cmk_additional_button');
function cmk_additional_button() {
	echo '<div style="width: 100%"><button style="width: 50%" class="popmake-6400 add_to_cart_button ajax_add_to_cart add_action('woocommerce_after_add_to_cart_button','cmk_additional_button');
function cmk_additional_button() {
add_action('woocommerce_after_add_to_cart_button','cmk_additional_button');
function cmk_additional_button() {
	echo '<button class="add_to_cart_button ajax_add_to_cart single_add_to_cart_button button alt">Бърза поръчка</button>';
}

Този код трябва да бъде добавен във functions.php файла на вашата тема. За да добавите кода може да използвате опцията Редактор на темите от меню Външен вид или да редактирате файла чрез FTP.

ВАЖНО: Моля направете резервно копиe на вашия уеб сайт преди да приложите описаните промени. Може да се свържете с вашия хостинг доставчик за допълнително съдействие.

След добавянето на кода, бутонът за бърза поръчка също е добавен:

Следващата стъпка е да предоставим на потребителя възможност да попълни и изпрати своите данни след натискането на бутона.

Ще използваме плъгина Contact Form 7, за да създадем формата за попълване и изпращане на данните. Изберете Контакт > Добави нов от навигационното меню:

Добавете следния код:

<label> Вашето име [text* client-name] </label>
<label> Телефон [tel* client-phone] </label>
[submit "Поръчай"]

След това, кликнете на поща, и попълнете полетата, както е показано на снимката, като използвате имейл адрес на който желаете да получавате заявките за бърза поръчка:

Последната стъпка е да добавим pop-up прозорец, който да се визуализира след натискане на бутона за бърза поръчка и да показва формата за бърза поръчка.

Отиде на Контакт – Контакт форми и копирайте краткия код на вашата форма за бърза поръчка:

От менюто изберете Popup Maker > Create Popup. Поставете кода, който копирахте, както е показано на снимката и запазете промените:

След това изберете All Popups и копирайте CSS кода на вашия pop up прозорец за бърза поръчка:

Отиде на Външен вид > Редактор на темите и отново редактирайте functions.php файла на вашата тема, като добавите копираният код, както е показано на снимката:

С тази финална стъпка, след натискането на бутона за бърза поръчка се визуализира прозорец, чрез който клиента може да направи бърза поръчка на вашия уеб сайт!

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на имейл creative@bridges.bg.