problem-solving-concept-with-man-light-bulb (2)
Дигитален маркетинг Копирайтинг Социални мрежи

Как да създадете креативно и атрактивно уеб съдържание за своя бизнес?

През 2023г. все по-голяма част от бизнесите преминават онлайн, а тези, които все още не са, вероятно скоро ще коригират този свой пропуск. Цели сектори вече работят изцяло дигитално и комуникацията с потребителите бързо се измести там, където са отидоха и те самите – в Интернет и социалните мрежи. Това е много добра новина, вещаеща голям напредък в модернизирането на корпорациите, но с нея идва и един не толкова приятен факт – онлайн конкуренцията започва нараства всеки ден.

Именно затова е важно да сте сигурни, че съдържанието в уебсайта ви изпъква с креативност и отправя правилното послание към потенциалните ви клиенти. В следващите редове ще ви запознаем с няколко работещи методи за създаване на атрактивно уеб съдържание, които ще ви помогнат да постигнете целите си и да задържите вниманието на потребителите.

Използвайте инфографики

Ако е вярно старото твърдение, че една картина казва 1000 думи, то една инфографика казва поне 3000. Тя е полезен инструмент за предоставяне на сложна информация по бърз и лесен за възприемане начин. Това е така благодарение на факта, че човешкият мозък приема 70% от съдържанието в нея само за една секунда, използвайки минимална част от функциите си. Инфографиките са изключително подходящ метод при създаването на интересно уеб съдържание, заради бързия им ефект за предоставяне на информация. Те позволяват на мозъка да възприеме и обработи изображенията буквално за секунди, използвайки само едно от полукълбата си.

Казано накратко – 70% от информацията в този 1 минутен абзац може да се предостави за 1 сек с 1 инфографика. Убедете се сами.

Анимирани видеа

Те са друг страхотен метод за задържане на вниманието и вършат отлична работа при представяне на големи количества информация за кратък период от време. Перфектната продължителност за тях е от 30 до 60 секунди. Важно е началото им да бъде грабващо, а съдържанието – качествено, добре поднесено и без “разтягане на локуми”.

Целта на анимираните видеа е да привлекат мигновено вниманието на потребителите и да им предоставят цялата информация, преди те просто да скролнат надолу. Препоръчително е финалът им да завършва с послание, докосващо емоциите или call-to-action. А най-добре и двете.

Качествен копирайтинг 

Качественият копирайтинг показва колко ценен актив могат да бъдат думите, когато са правилно използвани и достигат до желаната аудитория. Те продават скъпо, стига да са на място. Целта на текстовото уеб съдържание е да предаде дадена информация по лесен и разбираем начин, а не да се конкурира с академичния език в учебниците, който е необходимо да се препрочете минимум 3 пъти, за да се усвои добре от читателя. 

Идеалният пример за това можете да видите в точка 2 от една друга наша статия на тема “копирайтинг“.

Също така, за да се представите с качествено послание е необходимо да знаете коя е аудиторията на вашия бранд и как да я адресирате. Представете си, че говорите на 14 годишни тинейджърки по същия начин, по който бихте го направили с 40-годишни жени. Със сигурност еднакъв подход би загубил над 90% от представителките на една от аудиториите, което ще бъде в разрез с целите ви. Проучете добре какъв тип хора имат интерес към бизнеса ви и оформете уеб съдържанието си, така че да позволява максимално бързо и лесно усвояване от тяхна страна.

Обобщено в няколко думи – придържайте се към принципа K.I.S.S. – Keep It Short and Simple, подбирайте думите си спрямо таргет групата и запомнете, че не е важно само какво казваш, а и как го казваш.

Положителният изказ е ключът към качественото уеб съдържание

Емоционалността е едно от нещата, които ни правят хора. Въпреки че често я оставяме на заден план, тя е с нас постоянно и има силно влияние върху действията и решенията ни. Използването на положителен изказ винаги дава добри резултати в изграждането на дълготрайна връзка с потребителите. Разбира се, негативният не е 100% забранен, но прекомерната му употреба може да отблъсне читателите, оставяйки ги с погрешно впечатление за марката ви.

Ето един пример как да преобразувате негативен израз в положителен:

Това не е добра идея и няма да те доведе до нищо хубаво.  – Х

Има по-подходящо решение, което ще ти помогне да се справиш още по-добре. – ✓

Читателите винаги са се чувствали привлечени от положителните тон и насоки, затова ги препоръчваме, при създаването на уеб съдържание.

Точно. Кратко. Ясно.

Колкото по-лесно за възприемане е представено съдържанието, толкова по-силен е ефектът от него. “Just do it” e само един от примерите в учебниците по маркетинг. Разбира се, майстори на кратките изрази е имало винаги, но не случайно повечето от тях са извести в цял свят. Просто си спомнете за писатели като Хемингуей и онзи прочут бас за най-кратка трогателна история, който той печели със съчинението си от 6 думи:

„For sale: baby shoes, never worn.” – в превод от английски език „Продават се детски обувки. Неносени.”

И за финал получавате един бонус съвет от нас. Хубаво е да използвате изображения с наситени цветове, но не и прекалено искрящи. Подходящата картинка е като черешката на тортата при всяка публикация, статия или дизайн на сайт. С нея поставяте акцент на съзържанието и допълвате ефекта от текста, правейки плавен преход към следващ абзац.

Препоръчително е да има по едно изображение на всеки 150 – 200 думи. Така читателят може да си почине за секунда – две, след което отново да продължи с четенето. Подберете добре снимките, които ще използвате, за да отговарят на тона и целите на текста ви. Всеки цвят провокира различна емоция, а подходящата комбинация засилва цялостния ефект от написаното.

Дигитална агенция „Бриджес“ – Твоят доверен партньор в създаването и развитието на успешен онлайн бизнес.

sotstialni-mrezhi-digitalna-agentsiya-bridges-1024x677-1
Социални мрежи

Социални мрежи: Как въздействат на бизнеса и защо да ги използвате?

Помните ли вестниците? В кварталните магазини винаги имаше по един претъпкан щанд с всякакви видове вестници и списания, а те често се изкупуваха още на същия ден. Последните 10 години обаче тези щандове бавно започнаха да изчезват, вестникарските будки се превърнаха в магазинчета за алкохол и цигари и като че ли само вестник “Трета възраст” остана на пазара. Чудите се защо повечето медии изцяло промениха полето си за изява? Вече има нещо много по-добро, бързо и леснодостъпно – социалните мрежи. Прочетете тази статия и ще разберете защо успешните бизнеси инвестират в развитието на социалните си канали и какви резултати се постигат с това.

Предимството на интернет

Ако през отминалото десетилетие, за да се рекламират определени продукт или услуга е трябвало рекламата да се пусне по радиото, във вестник или по телевизията, то днес този процес е доста по-бърз и ефективен. Всичко, от което маркетинг експертите имат нужда, е голяма публика, а тя може да бъде открита в няколко от основните канали в интернет. Вече повечето от вас са се сетили, че става въпрос за социални мрежи като Facebook, YouTube, Twitter, LinkedIn и Instagram.

Те са едни от платформите “титани” в интернет пространството, а дневният им трафик не пада под 1 милиард посещения. Ако трябва да бъдем по-точни, според Similar Web, водещата социална платформа за април 2019 г., е YouTube с 22.76 милиарда посещения. За изненада на повечето хора, които биха казали, че Facebook е най-посещаваният социален канал в света, не, той се класира на второ място с 19.21 милиарда трафик.

Представете си ако тази огромна публика се обърне към бизнеса ви за 1 ден… или само за 15 минути. Достатъчно са, за да разгледат целия ви уебсайт от-до. Колкото повече хора научат за вашия бизнес, толкова повече ще се увеличава броят на клиентите ви. От вас се изисква само да привлечете тяхното внимание.

Тук идва и по-сложната част, защото никой няма да задържи интереса си върху бизнеса ви, освен ако не забележи нещо наистина впечатляващо в него. Неприятно, но факт. Добрата новина е, че със съдържание, поднесено по креативен начин и добра SEO оптимизация, всеки уебсайт ще се радва на висок трафик. Втората важна стъпка е да задържите вниманието на посетителите си, веднъж след като ги спечелите. Следете блога ни всяка седмица и очаквайте нова статия, относно как да използвате “правилно” силата на различните социални мрежи.

Как развитието и поддръжката на бизнес страници привличат повече клиенти?

Вече стана ясно, че аудиторията в социалните мрежи е една от най- големите в света, и ако достигнете дори малка част от нея, бизнесът ви ще се радва на нови клиенти и засилен уеб трафик. Даваме ви следния пример, за да стане по-ясно как тези онлайн платформи ще привлекат нови клиенти към вас:

Вие имате ферма за развъждане и продаване на породисти кучета. Помислете или направете проучване, колко хора месечно използват ключовия израз “породисто куче цена” в интернет търсачките и колко от тях действително стигат до покупката на такова. А сега си представете, че сте качили професионално направени клип и снимки на красивите животни, които развъждате. Нужно е само няколко човека да ги споделят на стената си, за да достигнат поне 100 преглеждания и то само за 1 или 2 часа. Когато съдържанието достига до повече хора, е много по-лесно някой да си каже “искам и аз”, а това води до повече продажби. Също така съществува вариант, част от аудиторията да не може да си позволи покупка на куче в момента, но да последва страницата ви и да се обърне към вас в бъдеще.

Главната цел, с която корпорациите използват поддръжка на социални мрежи, е за да бъдат забелязани от повече хора. Ако вие също желаете това, отделете 10 минути и направете вашата страница днес. В случай че нямате време за нейното поддържане или не знаете какво да предприемете за развитието ѝ, не се притеснявайте. Винаги можете да се обърнете към нас. Начините за развитие са много, а резултатите са винаги сигурни.

“Споделянето е същността на социалната мрежа” – Зоуи Съг, английски топ влогър

Какво още имате нужда да знаете за социалните мрежи? Споделете с нас в коментарите или на creative@bridges.bg