3d-online-trading-with-laptop-3d-notebook-using-business-graph-with-money-coin-trading-business-investment-generative-ai (1)
Изработка на сайт

Уебсайт за 300лв., 3000лв. или на месечен абонамент: Как да се предпазите от измамни предложения?

Краят на 2023 г. ни оставя с много въпросителни, но едно нещо е сигурно – живеем в дигитална ера, в която стабилното онлайн присъствие е част от основните фактори за постигане на успех. Без значение дали имате вече изграден бизнес или тепърва стартирате такъв, ако не сте откриваеми в Интернет, рискувате да бъдете светкавично изместени или надминати от своите конкуренти.

В днешния забързан свят потребителите се обръщат към Интернет за всичко – от намирането на подходящ местен ресторант до закупуване на всякакъв тип продукти или услуги. Онлайн присъствието често е първото впечатление, с което клиентите остават, затова е важно да имате уебсайт, който изглежда и работи добре. Така е и в реалния свят – добре поддържаната витрина привлича клиенти, а занемарената – ги отблъсква.

Равновесието между качество и онлайн присъствие

Професионалният дизайн на уебсайта и високото качество на вашите продукти или услуги имат една и съща важност. Ако продуктът ви е с ниско качество, много малко хора ще го купят, а ако бизнесът ви няма уебсайт, почти никой няма да научи какво предлагате.

Качеството е в основата на всеки бизнес, а вашето онлайн присъствие е мостът, който ви свързва с потенциалните ви клиенти. Добре проектираният уебсайт е мощен инструмент за привличането им, но не всеки разработчик може да го създаде. Един от проблемите в индустрията е, че хората са масово неинформирани за процеса, етапите и разходите за изграждане на уебсайт. Оттам нарастват злоупотребите с техните средства и доверие.

Разходите по изграждане на уебсайт: Разбиране на основите

Едно от важните неща, с които е необходимо да се запознаете преди да потърсите оферта за изработка на сайт или онлайн магазин, е какви са стандартните цени за тази услуга. Разбира се, цената за всяка уеб разработка се определя на база вашите конкретни изисквания за структура и функционалности. Все пак, ако получите оферта под 1000лв. за изработка на базов уебсайт до 5 страници, то има голям шанс да останете разочаровани от крайния резултат.


“Защо сайтът на мой познат струва 1500лв., а на мен ми предлагат по-висока цена за същата разработка?”


Най-краткият отговор на този въпрос е: защото не е същата. За потребителя два сайта могат да изглеждат подобни като дизайн и структура, но разликите в техните разработки рядко се забелязват от непрофесионалисти.

Например, първият сайт може да съдържа оригинални текстове, а другият да е с копирано съдържание от произволни източници в Интернет. Първият сайт ще се класира в търсачки като Google, а вторият ще бъде наказан от тях за плагиатство. Също така изображенията в единия сайт могат да бъдат оптимизирани и авторски, с купен лиценз, а тези на другия – тежки, необработени и откраднати. Резултатът отново би бил положителен за първия сайт и отрицателен за втория. Това са само два примера, но разликите между подобно изглеждащите сайтове могат да бъдат десетки, затова и цените им също са различни.

Факторите в образуването на цената за изработка на онлайн магазин или корпоративен сайт

Сложност на проекта

Колкото по-сложен и богат от към функции е вашият уебсайт, толкова по-скъпа ще бъде неговата разработка. Различните функционалности, като модул за електронна търговия, бази данни, персонализиран дизайн, мултиезична версия, интеграция с доставчици, интерактивни елементи и др., могат да увеличат неговата стойност.

Това се случва, защото качественото интегриране на дадени функции често отнема часове работа, а за някои от тях са необходими до 1-2 работни дни. Също така голяма част от готовите софтуери (функционалности) се купуват от трети лица. Това означава, че освен работното време за настройка на функцията, се заплаща и цената на софтуера. Колкото повече такива функционалности искате да има на вашия сайт, толкова по-висока ще бъде и неговата цена.


Персонализиране

Голяма част от сайтовете се изграждат на базата на предварително изготвен дизайн по темплейт (шаблон). За разлика от тях, тези които са проектирани специално за уникалните нужди на конкретна марка, обикновено струват повече.

Персонализацията на един уебсайт може да се изрази в използването на готова тема, която влиза в ролята на база. С елементите в нея се изграждат нови страници с подобрен дизайн или се променя визията на вече готовите страници, спрямо нуждите на бизнеса.

Създаването на уебсайт по зададен дизайн от клиента отново е персонализирана разработка. Тя може да се извърши с конкретен сайт билдър или да се изгради от нулата с код. Разбира се, създаването на тези варианти би отнело в пъти повече време от персонализацията на готов шаблон, затова и цените за проектите ще се различават.

Казано с няколко думи, колкото повече време би отнела дадена разработка, толкова по-скъпа e тя. А ако получите оферта със съблазнително ниска цена, крайният резултат ще отговаря на вложеното работно време в сайта. Вие не искате да представите бизнеса си с уебсайт, скалъпен за 2 дни, нали?

Създаване на съдържание

Създаването на висококачествено съдържание, включително текстове, изображения и анимации, може да повиши значително цената на сайта, но инвестицията в тях си заслужава.

Най-важно, е да знаем, че качественото съдържание подобрява потребителското изживяване. Ангажиращият текст, в комбинация с атрактивни визуални ефекти, задържа вниманието на посетителите върху страницата. По този начин разширената ангажираност може да доведе до по-високи проценти на реализация и да увеличи приходите ви.

Въпреки че допълнителното създаване на съдържание към разработката на сайта може солидно да увеличи неговата цена, тези разходи бледнеят в сравнение с дългосрочните ползи, които ще ви донесат.

Допълнителни, периодични разходи, необходими след завършването на сайта

Техническа поддръжка

Въпреки че някои собственици на бизнес обичат да рискуват, създаването на професионален онлайн магазин или сайт, който няма да бъде поддържан, в никакъв случай не е мъдър ход. Добавянето на услуга за техническа поддръжка към разработката на сайта ще повиши общата цена на проекта, но е решаваща при дълготрайното му функциониране.

Технологиите се развиват бързо и изискват редовни актуализации, за да имате защитен, отзивчив на различни устройства и съвместим с нови браузъри уебсайт. Освен това съдържанието се нуждае от постоянно управление, включително добавяне на нова информация, премахване на остарели материали и оптимизиране за търсачките.

Тези допълнения биха повишили цената на сайта, но без тях той не би функционирал дълго, затова е важно да ги предвидите като разход.


Домейн и хостинг

За да съществува един сайт, освен от разработка, той има нужда от домейн (адрес) и хостинг (онлайн пространството, в което се намира). Те не могат да бъдат безсрочно закупени, а изискват ежемесечно или ежегодно заплащане под формата на абонамент.

Таксите за регистрация на домейн и хостинг могат да варират в зависимост от вашия доставчик и пакет. Отново – не се подвеждайте от доставчици с ниски цени. Колкото по-евтин е един хостинг пакет, толкова по-слабо защитен е сървърът, на който се намира вашият сайт. Това означава, че ако някой от съседните сайтове, споделящи пространството в сървъра, бъде хакнат, останалите “съседи” също има възможност да бъдат атакувани и поредица от сайтове да бъдат жертви на една хакерска атака.

Всеки качествен хостинг доставчик има разработени технологии за защита на сървърите, както и професионалисти, които да изчистят заразените файлове, ако атаката към сайта ви е успешна.


SEO оптимизация и маркетинг

Изграждането на уебсайт е само първата стъпка към стартирането или развитието на един бизнес. За да бъдете открити от нови клиенти, е необходимо да оптимизирате сайта си спрямо изискванията на търсачките и да заложите на качествени онлайн реклами, с които да представите своите услуги.


“Има ли възможност да бъда открит от нови клиенти без да си правя SEO оптимизация на сайта или да пускам реклами?”


В повечето случаи отговорът е твърдо не. Единственият вариант това да се случи е ако предлаганите от вас услуги или продукти са уникални, силно търсени и няма възможност да бъдат открити другаде, а това рядко се случва в 21-ви век.

Цените за оптимизация и маркетинг не са ниски, защото са свързани с много вътрешни разходи за инструменти и ценни умения. Те също варират от сложността на проектите, но ако получите предложение под 1000лв. на месец за SEO оптимизация или маркетинг, то червената лампа в главата ви трябва да светне.

Изработка, домейн и хостинг за 300лв?

Спрямо всичко, описано до тук, вече ви става ясно, че само разработката на един най-обикновен сайт струва много повече от 300лв. Как тогава има фирми, които срещу тази сума предлагат не само уебсайт, но и домейн и хостинг?

За съжаление има не малко хора, които злоупотребяват с липсата на познания у клиентите. Възползвайки се от тяхното доверие, те подлъгват редица хора със съмнително ниските си цени и предоставят разработки с черни практики, недовършени проекти и резултати с ниско качество.

Повечето модерни темплейти с дизайни се закупуват на еднократна цена от $45 до $70. В Интернет има и безплатни такива, но са далеч по-малко защитени. Ако получите сайт на евтина цена, вероятно на него ще бъде инсталирана безплатна тема, а вашето съдържание ще бъде налято като стена от текст или просто ще бъдете оставени сами да свършите тази част, без значение дали знаете как или не.

Ако домейнът и хостингът също влизат в цената, то червената ви лампа трябва да светне още по-силно. Само цените за обикновен .com домейн и базов хостинг излизат около 200лв. на година. За да се запознаете с тях сами, просто напишете “регистрация на домейн и хостинг” в Google и ще ви се покажат предложенията на различните доставчици.

Вариантите да получите уебсайт с домейн и хостинг за обща цена от 300лв./ 400лв. са ако по сайта почти не се работи, домейнът е евтин (.eu или друго съмнително изписване), а хостингът – споделен. Този тип хостинг имат минимална защита и са споделени с много други сайтове. Проблемът при тях е, че ако само един от сайтовете бъде заразен или атакуван, има голям шанс това да се случи и на останалите сайтове, с които той споделя пространството.

С други думи – ако някой “професионалист” ви предложи съблазнително ниска оферта, знайте че шансът да останете с горчив вкус след крайния резултат е много голям. Качествените разработки отнемат време и изискват богат опит. Това се отразява и в цената, а в дигиталната сфера евтиното винаги излиза по-скъпо.

Уебсайт на месечен абонамент – повече вреда, отколкото полза

Ако в момента проучвате услугата “изработка на уебсайт”, вероятно вече сте забелязали, че някои компании предлагат онлайн магазин или корпоративен сайт на месечен абонамент с ниска цена от типа на 39лв. на месец. В страниците им са изброени поредица от “предимства”, които този вид практика предлага, но зад тях отново стои злоупотреба с неосведомеността на клиента.

Започвайки своя онлайн бизнес със сайт на абонаментен план, вие ще се сблъскате с много трудности и подводни камъни, които са елиминирани при разработката на ваш личен такъв:

Корекциите във визията на сайта може да се заплащат на много висока цена или да ви се налага вие да ги изпълнявате сами. За човек, който влага енергията си в развитие на бизнес, вие тепърва ще трябва да се научите да работите с предоставения от компанията “лесен административен панел”, а това ще ви коства ценно време.

Голяма част от тези фирми имат ограничения в технически план и не всички функции могат да се имплементират или да изглеждат добре, което пречи на UI/UX дизайна на сайта и неговата SEO оптимизация.

Също така, ако сте получили оферта за изработка на онлайн магазин от 3000лв. и тя ви се струва скъпа, с уебсайт на абонамент вие бихте изплатили тази сума тройно или четворно в дългосрочен план. Крайният резултат от всичко това е, че вие получавате евтин продукт на скъпа цена.

Как да разпознаем добрата услуга тогава?

Щом сте стигнали до тук, значи вече знаете как да разпознаете измамните предложения за изработка на сайт. Как, обаче, да разберете, че оставяте вашия уебсайт в добри ръце? Кои са зелените флагове, носещи сигурност и безопасност в индустрията?


Ще получите детайлна консултация

Всеки опитен професионалист е наясно, че клиентите ни често са “боси” в нашата сфера на работа и провеждането на първоначална консултация е важно да се случи преди да бъде стартиран какъвто и да е процес. По време на нея ще бъдете запознати с етапите на работа, какво е необходимо да предоставите и какво ще получите като краен резултат.


Ще ви бъде предоставен договор за услугата

Наличието на договор винаги дава сигурност и на двете страни, че всичко ще бъде извършено в срок и първоначално зададените условия ще бъдат спазени. Това ви дава още един сигнал, че лицето, на което сте се спрели, ще си свърши работата съвестно и ще ви предложи качествено решение при изработката на уебсайт.


Ще ви представи своето портфолио

Въпреки че всеки проект е различен и се изработва с конкретен бюджет, крайният резултат винаги трябва да е задоволителен. Разглеждането на предишните разработки на дадена агенция или софтуерен инженер, ще ви даде повече яснота как работи конкретния професионалист и какво е качеството на проектите му.


Ще получите обучение за работа с финализирания уебсайт

Когато получите готовия продукт, вие все пак ще трябва и да го използвате. Професионалистът би ви обучил как да управлявате и да се ориентирате в административния панел на сайта, как да качвате блог публикации в него, как да обработвате поръчки или как да качите нов продукт.


Ще получите инструкции за поддържането на живота на сайта

След като вашият нов сайт е завършен, той ще има нужда от качествена поддръжка и защита. Всеки разработчик, който уважава труда си, ще ви предложи ежемесечна поддръжка на сайта и ще ви инструктира как да бъде форматирано съдържанието, което в бъдеще ще качите на сайта.


Обущарят не ходи бос

Още един сигнал, че специалистът, който сте избрали работи качествено, е визията на неговия сайт. Ако един човек е положил необходимите усилия за собственият си уебсайт и той изглежда добре, това ще ви подскаже, че той уважава труда си и ще вложи същото старание в изработката и на вашия сайт.

Финални думи

Изборът на разработчик за вашия нов сайт е от съществено значение за успеха на проекта ви. В търсенето на качествени решения всеки собственик на бизнес иска гаранция, че уебсайтът му не само ще бъде функционален, но и ще отразява висок стандарт на професионализъм и ефективност.

Надявам се, че тази статия ви е дала необходимата яснота как да се предпазите от измамните предложения в мрежата и как да разпознаете професионалните, съвестни агенции или разработчици.

В случай, че имате въпроси или необходимост от консултация преди да стартирате процес по изработка на сайт, не се колебайте да се свържете с нас на имейл – creative@bridges.bg

attractive-laughing-freelancer-woman-posing-with-cup-coffee-her-workplace-chinese-student-blue-shirt-works-with-document-campus-with-blonde-friend-glasses (1)
Case Study Изработка на сайт

Case Study: Как подобрихме онлайн присъствието на дентален кабинет “Arrisio”?

Дентален кабинет “Arrisio” е един от малкото доказани центрове в гр. София, който съществува от 1999г. Първоначалният им сайт беше направен през 2008г. и вече повече от десетилетие по-късно, той имаше нужда да бъде цялостно обновен и модернизиран.

Собствениците се обърнаха към нас със сериозна заявка да се заемем с всичко необходимо за изграждането на новия им сайт. Това включваше не само неговата техническа изработка, но и персонализиран уеб дизайн, копирайтинг, SEO оптимизация и разбира се, професионален поглед над проекта.

Как изглеждаше сайтът им, когато го отворихме за първи път?

Визията на сайта несъмнено беше остаряла, а защото техническата му поддръжка също беше пропусната, в него имаше връзки и модули, които с времето вече бяха спрели да функционират.

Ето няколко снимки на уеб сайта преди да започнем работата си по него:

Първоначалната страница с услуги
Началната страница на сайта
Страница с информация за пациентите

Както сами виждате, сайтът имаше вече наложителна нужда от промяна и ние се заехме с нея.

Какво направихме за тях в последователни стъпки?

Собствениците на дентален кабинет “Arrisio” ни споделиха, че ежедневието им е много заето, затова предпочитат ние да изпълним всички ангажименти, свързани с разработката на сайта им, включително и техните. За да бъде това възможно, те се възползваха и от останалите ни услуги, което им спести подбирането на изображения, писането на текстове и преводът им на английски език.

Ето как протече процеса по изработката на сайта им:

 1. Подбрахме качествена WordPress тема за новия им сайт.
 2. Започнахме изработката на наш сървър, за да не оставяме денталния кабинет без наличието на какъвто и да било сайт.
 3. Разработихме качествена архитектура, която беше съобразена със SEO изискванията за подредба на страниците.
 4. Създадохме мега меню (намира се в хедъра), което увеличава достъпността до всички страници на сайта и прави намирането им по-лесно.
 5. Написахме текстове с необходимия обем за всяка страница, които имаха 100% уникалност и бяха съобразени с изискванията за SEO оптимизация.
 6. Изработихме персонализиран дизайн за всяка страница, който да представи по максимално добър начин съдържанието в нея.
 7. Подбрахме професионални стокови изображения, които да пасват добре на новия дизайн и на цветовата гама в него.
 8. Интегрирахме Google Maps функционалност в контактната форма, за да улесним намирането на денталния кабинет за всеки, който иска да го посети.
 9. Вградихме WPML функционалност, която е най-добрият вариант за мултиезична версия.
 10. Направихме качествен превод на английски език на всички текстове в сайта, което спести рисковете за подбиване на имиджа, носени от автоматичният преводач на Google Translate.
 11. След като уебсайтът стана готов за употреба, го мигрирахме на хостинг сървъра на клиента и пренасочихме домейна да води към него, а стария сайт го архивирахме.
 12. Започнахме работата по базовата SEO оптимизация, като въведохме коректни мета данни за всяка страница (това позволява на търсачки като Google да разберат по-лесно с какво е свързано съдържанието на конкретната страница, което влияе положително на класирането по ключови думи).
 13. Въведохме сайта за индексиране в Google Search Console.
 14. Извършихме техническа оптимизация на съдържанието, което повиши скоростта на сайта и го направи бърз за употреба на десктоп и мобилна версия.

Какви резултати даде всичко това?

Професионалната изработка на сайта винаги дава добри резултати, а комбинирането ѝ с други дигитални услуги, прави крайният продукт още по-добър. Вижте какво постигнахме:

Красив нов дизайн, който повишава потребителското изживяване и води до привличане на повече нови клиенти

Настоящата страница с услуги – част 1
Настоящата страница с услуги – част 2
Настоящата контакна страница

Висока скорост на зареждане, която направи сайта бърз и лесен за употреба


Скоростта на мобилната версия ПРЕДИ техническата оптимизация:


Скоростта на мобилната версия СЛЕД техническата оптимизация:


Скоростта на десктоп версията ПРЕДИ техническата оптимизация:


Скоростта на десктоп версията СЛЕД техническата оптимизация:


Благодарение на всичко, което направихме по уебсайта до тук, той успя бързо и ефективно да бъде индексиран и да се класира за десетки ключови думи наведнъж.


Ето резултати от професионалния инструмент Ahrefs:

Първа страница от резултатите – част 1
arrisio-keywords-pt2-2
Първа страница от резултатите – част 2
Втора страница от резултатите

Колко време ни отне всичко това?

Както стана ясно от всичко написано до тук, по сайта дентален кабинет “Arrisio” е свършена много допълнителна работа, която включва комплект от дигитални услуги, а това увеличи и часовете ни за работа по него. От старта на проекта до неговото цялостно реализиране, времето за разработка отне 36 часа. А на въпроса дали си е струвало, отговорът несъмнено е – ДА!

Разгледайте портфолиото ни със завършени сайтове, където ще откриете и повече информация за проекта, както и линк към сайта.

Новият уебсайт, който направихме за дентален кабинет “Arrisio” е само един от многото ни успешни проекти. Ако и вие имате нужда да модернизирате сайта си и да започнете да печелите от него, не се колебайте да се свържете с нас на имейл creative@bridges.bg.

sht-mi-tryabva-li-sait-prez-2023-1
Изработка на сайт

Изобщо ще ви трябва ли сайт през 2024?

Ако поне веднъж сте се запитвали „Имам ли нужда от уебсайт, за да бъде бизнесът ми успешен?“, то със сигурност не сте единствените и това хич не е изненадващо. С толкова много онлайн пазари, социални канали и бизнес приложения на една ръка разстояние, е изкушаващо да се опитате да минете и без сайт. В края на краищата страницата ви във Facebook съдържа цялата информация, от която вашите потенциални клиенти биха имали нужда, нали?

Всичко това е вярно, но ако се откажете от притежанието на корпоративен сайт, ще пропуснете толкова много възможности, които социалните платформи просто не могат да ви дадат.

В тази статия ще ви помогна да преминете от „Наистина ли трябва да имам уебсайт за моя бизнес?“ до „Моят бизнес се нуждае от уебсайт!“ само за 8 минути.

Защо е важно бизнесът ви да има уебсайт до 2024г?

Може би някои от вас имат нужда от сериозно убеждаване защо е важно да имат бизнес уебсайт, а други вече знаят това и просто проверявате фактите, но и в двата случая следващите 7 причини наистина ще ви накарат да се забързате с неговата изработка.

1. Уебсайтът ще ви помогне да достигнете до повече нови клиенти

Отминаха дните, в които единственият начин някой да се свърже с бизнеса ви без да идва на място, е като потърси номера ви от телефонния указател.

Не си спомняте какво е телефонен указател? Няма значение – с уебсайт потребителите могат да намерят услугите или онлайн магазина ви от всяка точка на света и по всяко време.

И благодарение на търсачки като Google, дори много собственици на малки бизнеси могат да постигнат глобална видимост, стига да направят качествена SEO оптимизация на сайта си.

Ето как ще достигнете до повече клиенти само с един сайт:

Той може да бъде намерен онлайн чрез търсачките

С последователност и умно използване на ключови думи вашите усилия за оптимизиране на търсачките (SEO) могат сериозно да се отплатят.

SEO оптимизацията помага на сайта ви да се класира на предни позиции по релевантни за него ключови думи. Колкото по-оптимизиран е вашият сайт, толкова по-видим ще стане вашият бизнес. Това е чудесен, рентабилен начин да се представите пред повече потенциални клиенти.

Наличието на сайт помага на бизнеса ви да бъде открит и спрямо неговото местоположение

Ако вашият бизнес има офлайн дейност, като магазин или офис, ще искате те също да се показват при търсене. По този начин можете на придобиете много нови клиенти, които търсят услуги или бизнеси в конкретен квартал или град.

Локалната оптимизация на сайт буквално поставя компанията ви на картата (благодарение на Google Maps), което я прави много лесно откриваема за всеки, който търси вашите физически магазини, офис или склад.

Много собственици на бизнес пренебрегват присъствието си в мрежата, което означава, че ако изберете да сте технически модерни и си направите сайт, можете лесно да отстраните голяма част от конкурентите си.

Сайтът е част от вашата маркетингова фуния

Ако рекламирате в социалните мрежи, сайтът значително ще повиши възможността новите ви потенциални клиенти да продължат да се интересуват от вашия бизнес, когато видят рекламата ви в Google, Facebook или Instagram.

Помислете как взаимодействате с дадена компания, преди да направите покупка или заявка за услуга от тях особено, ако е по-скъпа. Не бихте ли искали първо да научите повече за компанията им и тогава да направите поръчката или запитването?

2. Ще изградите доверие в клиентите си много по-бързо

Друга голяма причина, поради която ще имате нужда от уебсайт за вашия малък или среден бизнес, независимо от вашата индустрия, е за да му придадете незабавна заслужена достоверност в дигиталната сфера.

Като собственик знаете, че сте свършили чудесна работа, но трябва да сте сигурни, че и всички останали са убедени в това. Създаването на собствен бизнес уебсайт ще ви помогне много в тази посока.

Ето няколко факта защо онлайн присъствието ще ви направи по-надеждни търговци:

Вашите най-големи конкуренти също ще имат сайтове

Малките фирми и компании често трябва да работят усилено, за да се издигнат, независимо от индустрията. Без значение в коя ниша работите, вероятно ще има приятелско съперничество между вас и другите бизнеси в тази област.

За да сте сигурни, че вашите продукти или услуги са постоянно видими, можете да създадете професионален уебсайт, който да се изпъква пред останалите. Другото много важно нещо е да инвестирате в SEO оптимизация, за да се класирате на максимално предни страници при търсене и така да привличате повече посетители на него.

Дори ако вашият бизнес има добре изглеждащ физически магазин и лоялна клиентска база, без уебсайт вие автоматично предоставяте нови бизнес възможности на конкурентите си.

Сайтът е най-доброто място, където клиентите ви могат да разберат повече за вас или да разгледат продуктите ви

Ясно е, че в даден момент потребителите ще започнат да говорят за вашия бизнес в социалните мрежи като Facebook, независимо дали имате уебсайт или не. Но един от най-добрите начини да се възползвате от това внимание е като го пренасочите към вашия сайт.

Използвайки уебсайта си като място за потенциални клиенти, вие ще увеличите надеждността си като бизнес – разбирайте огромна възможност за растеж.

Плюс това е добра стратегия да изложите клиентските отзиви в съдържанието му. Ако използвате функция, с която да внедрите обратната връзка от клиентите на сайта, има вероятност винаги да се стремите да предоставяте висококачествени услуги и продукти. Това не само ще повиши качеството ви на работа, но и доверието в новодошлите потребители на сайта ви.

3. Сайтът ви позволява да изградите запомняща се марка

Ако управлявате няколко процъфтяващи страници в социалните мрежи, може би се чудите „Имам ли нужда от уебсайт, за да изградя марката си?“.

Отговорът на въпроса зависи от вашите цели. Докато социалните канали могат да направят вашата марка разпознаваема, уебсайтът ще ѝ осигури дълготрайност.

Наличието на сайт за вашия малък или среден бизнес ви позволява да контролирате как той ще изглежда в очите на клиентите ви.

Ето и още няколко причини защо ви е необходим уебсайт, за да изградите разпознаваема и запомняща се марка:

Дизайнът на вашия сайт е направен според вашите изисквания и нуждите на аудиторията ви

Независимо дали наемате дигитална агенция за изработката на вашия сайт или го създавате сами, всеки елемент в дизайна от цветови схеми до типография, може да бъде съобразен с вашите бизнес нужди.

Последователността е ключова при изграждането на марка и наличието на персонализиран уебсайт ще помогне на вашия бизнес да стане разпознаваем.

Сайтът е дом на вашите продукти

Поради наличието на онлайн платформи като Amazon и AliExpress, търговците на дребно биха могли лесно да попитат „Имам ли нужда от уебсайт за моя бизнес, ако продавам продукти другаде?“.

Отговорът е да, защото вашият фирмен уебсайт е единственото място, където можете наистина да покажете продуктите си. Във всяка друга платформа ще трябва да работите усилено, за да се откроите сред останалите търговци и да убедите потребителите защо да пазаруват точно от вас.

Като използвате професионален UI/UX дизайн, SEO оптимизация и добре написани продуктови описания, можете да изградите разпознаваема марка чрез вашия собствен онлайн магазин.

Уебсайтът ще ви помогне да развиете идентичността на марката си

Идентичността на марката се изгражда както от визуалните елементи в нея, така и от тона ви на общуване с клиентите си. Как ги приветствате на вашия сайт и как описвате вашите продукти или услуги?

Свързването с хора е важно за всеки бизнес и най-лесният начин да направите това онлайн е с уебсайт, където можете свободно да предавате рекламна информация с подходящ за аудиторията ви тон.

4. Помага при обслужването на клиенти

Растежът винаги е страхотен и вълнуващ, но нека си го признаем: работата като собственик на бизнес е непрекъсната и постоянна – не би ли било хубаво да намалите натоварването си?

Уебсайтът може да ви помогне и с това. Вместо да прекарвате по цял ден в обсъждане на запитвания и проблеми, отговорите на повтарящи се потребителски въпроси вече могат да се намират и в графата “Често задавани въпроси” на вашия сайт. Помислете само колко време от разговори ще спестите така.

Ако направите вашия сайт лесен и достъпен за хората, ще имате повече време, което да влагате в други бизнес нужди. Ето какво имам предвид:

На сайта можете да споделите пълната ви информация за контакт

Дори не е необходимо тя да бъде на отделна страница. Ако предпочитате да имате уебсайт от една страница (one page), просто оставете място за тази информация в оформлението му.

За да дадете възможност на хората да задават всякакви въпроси, свързани с бизнеса ви,  е добре сайтът ви да има вградена контактна форма или най-малкото да предоставите вашия бизнес имейл адрес. Така ще си спестите много време от телефонни обаждания.

Също можете да му вградите и чатбот. Изкуственият интелект все повече навлиза в дигиталния свят, което прави чатботовете доста умни в наши дни. Дори някои спешни проблеми могат да бъдат решени само с тях.

Можете да избегнете някои от проблемите при комуникацията

Професионално написаното съдържание (копирайтинг), умните чатботове и подробните препоръки от клиенти могат да ви помогнат да избегнете голяма част от проблемите, които могат да се случат поради непълна комуникация.

Колкото повече информация могат да видят вашите клиенти, преди да направят покупка, толкова по-добре и за двете страни. Помислете колко много можете да кажете за вашите продукти или услуги на собствения си уебсайт, за разлика от всяка друга платформа, чрез която продавате.

Като собственик на малък или среден бизнес със сигурност ще искате да избегнете скъпи грешки. Добре разработеният сайт ще ви помогне да избегнете повечето проблеми, преди дори да се появили. Също така винаги ще можете да изпратите само линк към съдържанието в сайта, което отговаря на въпроса на вашия клиент, вместо да уговаряте предварително среща за консултация или да стопирате всичко, което вършите в момента, за да говорите 1 час по телефона.

5. Можете да експериментирате

Притежанието на собствен сайт за малък или среден бизнес има много практически ползи, това е сигурно. Но може ли да бъде и наистина полезен източник на маркетингова информация?

Отговорът тук отново е – ДА! Ако се интересувате от това какви са навиците за пазаруване на вашите клиенти и как бихте могли да се възползвате от тях, определено имате нужда от уебсайт. Бисквитките, а и не само те, дават толкова много информация за вашите онлайн потребители, от която може да подберете най-добре работещите маркетингови подходи конкретно за вашия бизнес.

Освен всички аналитични функции, които идват със сайта ви, ето и още няколко начини, по които можете да експериментирате с него:

Ексклузивни онлайн реклами

Имате нетипичен нов продукт и не сте сигурни дали ще се продава добре във вашата ниша? Наличието на сайт ще ви позволи да го изпробвате и да разберете дали ще се хареса на клиентите ви, преди да напълните склада си със стотици бройки, които не се знае дали ще продадете. Много сайтове за електронна търговия правят ексклузивни онлайн реклами (рекламни фунии) в платформи като Facebook и Instagram, в които рекламират само 1 продукт и на базата на реализираните поръчки, взимат решение дали да го запазят в инвентара си или не.

В зависимост от вашия бизнес модел може да успеете да избегнете обвързване с производители или съхранение на непотребни продукти, като тествате нови артикули само в онлайн магазина си.

Приветлив уеб дизайн

Работата с дигитални агенции или уеб дизайнери ще ви помогне лесно да променяте оформлението и визията на вашия сайт, спрямо поведението на аудиторията ви. Има толкова много неща, които можете да направите със сайта си, ако познавате подходящия специалист, който да ги извърши.

Искате ли да добавите плъзгаща се функция към вашата целева страница? Готово е. Мислите ли, че хората ще се радват да виждат анимирани видеа в сайта ви? Добавете ги.

Не ви препоръчваме да променяте визията на сайта си всяка седмица, но имайте предвид, че уеб дизайнът е ключов фактор при задържането на вниманието на потребителите. Важно е той да се надгражда плавно спрямо тяхното поведение в сайта, за превърнете максимално голяма част от посетителите си в реални клиенти.

6. Сайтът е успешен маркетингов инструмент

Единственият трафик, който радва хората, когато е завишен, е този на сайтовете. Когато вашият сайт стане част от маркетинговия ви план, ще започнете да привличате повече посетители към вашия бизнес.

Сега, не позволявайте да ви обърквам – знам, че току-що говорихме за трафик. Но само за минута си погледнете на вашите клиенти като дигитални мореплаватели.

За да им помогнете да стигнат от началото (откриването на бизнеса ви) до края (приключването на поръчка), вашият маркетингов план трябва безпроблемно да ги тласка от всеки рекламен канал към сайта ви. Без наличието на корпоративен уебсайт, пътуването им ще има пречки и може дори да не продължи към вас.

Ще станете омниканален

Преди да започнете да мислите, че вашият клиент може да избере пряк път до бизнеса ви, не забравяйте, че така вероятно ще пропуснете много печеливши възможности.

Може би си мислите, че „omnichannel“ звучи твърде сериозно за уебсайт за малък или среден бизнес, но това е проста концепция, наистина.

Омниканалният бизнес предоставя на клиентите плавно пътуване без усилия на всяка стъпка. Независимо дали пазаруват в магазина или от мобилни устройства, целият процес е приятен и лесен за тях, което го прави и много по-предпочитан.

Ще увеличите процента на завръщащите се клиенти

Уебсайтът е чудесен за привличане на клиенти, които в последствие остават лоялни към марката ви. Има много функции, които можете да добавите към дизайна му, за да постигнете това. Например страница със списък с желания, формуляр за регистрация или бюлетин, а може би дори и блог, в който споделяте полезна информация.

Тези опции ще увеличат максимално ангажираността и задържането на голяма част от посетителите в сайта ви, а това означава само едно – повече приходи за вас.

7. Бизнесът ви работи 24/7 и навсякъде

Всички имаме нужда понякога просто да си вземем почивен ден без значение, че е средата на седмицата. Интернет обаче – не. Това е и една от основните причини защо всеки собственик на бизнес трябва да има уебсайт.

Ако до сега всичките практически съвети не са ви убедили да си направите сайт, тогава може би идеята, че имате възможност да работите по цял ден, всеки ден, всяка нощ и то с минимални усилия, ще го направи.

По този начин пак ще получавате така ценните 8 часа сън, докато сайтът ви ще върши почти цялата работа вместо вас.

Ето какво още ще спечелите от онлайн присъствието на бизнеса си:

Вашата клиентска база е глобална

Или поне би могла да бъде. Имайки уебсайт можете да предоставяте своите продукти или услуги в различни часови зони и то на клиенти в цял свят.

Представете си, че сте в Европа и някой потребител от Сидни иска да закупи вашия курс или купувач в Ню Йорк иска да поръча ваш продукт. Притежавайки сайт ще ви бъде много по-лесно да направите глобален бизнес за разлика от усилията, които ще трябва да вложите, ако се развивате без наличието на такъв.

Сайтът ви работи ден и нощ

Без значение дали някой клиент е решил да направи поръчка от вас в 03:00ч. сутринта или в 15:00ч. следобед, сайтът ви ще му предостави еднаква възможност да го направи. От вас се иска само да прегледате направените поръчки на следващия ден и да ги изпратите на купувачите. Какво по-лесно от това, нали?

Притежавайки уебсайт си спестявате толкова много време от разговори с клиенти и изясняване на детайли по поръчките, че ще ви остане достатъчно пространство постепенно да надграждате бизнеса си още и още.

Ще имате време да се съсредоточите и върху други неща

Както казах, сигурно е, че като собственик на бизнес сте много заета личност. Често трябва да поемате много различни ангажименти, свързани с него и понякога това означава, че няма да имате време да обслужвате клиенти през този ден.

Това е моментът, в който един уебсайт наистина доказва своята стойност. В дните, когато просто не можете да стигнете до офиса или магазина, вашият сайт може да поеме напрежението като приеме всички направени поръчки. Така освен че ще задържите при вас лоялните си клиенти, ще имате възможност и да изпълните всичките си ангажименти, без да се притеснявате, че в този ден ще работите на загуба.

Това бяха 7-те главни причини защо бизнесът ви задължително трябва да има сайт до 2024г., а щом сте стигнали до тук, значи и вие вече мислите така. Разберете и всичко, което е необходимо да знаете, преди да поръчате изработката на онлайн магазин, фирмен сайт или личен блог, а ако искате да се запознаете и с услугата ни за изработка на сайт, както и с базовите ни цени за нея, натиснете тук. 

6546545
Изработка на сайт

Всичко, което е необходимо да знаете, преди да поръчате изработката на онлайн магазин, фирмен сайт или личен блог

От началото на 2020г. бизнесът се развива стремглаво в дигиталния сектор и вече не е препоръчително да имате сайт и страници в социалните мрежи, а си е направо задължително. Разбира се, ако искате да постигнете успех с онлайн продажбите. Как се постига самият успех ще обсъдим малко по-късно. Преди това искам да ви запозная с една интересна статистика, която ще ви покаже колко бързо всъщност се развива дигиталната сфера. 

С оглед на всичко това е хубаво да сте добре информирани, преди да предприемете стъпка към стартирането на онлайн бизнес. В тази статия ще ви запозная с всичко необходимо, което е важно да знаете, преди да поръчате изработка на сайт.

Започнете с изграждането на ясна концепция

Когато поръчвате уебсайт е много важно да знаете какво искате. Отделете време и прегледайте други сайтове в интернет, подберете примери за функционалностите в тях, които ви харесват, платформа, на която да се изгради сайта, основни цветове и т.н. Създайте си цялостна концепция как искате да изглежда сайтът. Тази подготовка е необходима, защото всеки сайт е уникален и се прави по конкретно задание, което е ваш ангажимент да представите в началото.  

Изберете агенция или фрийланс разработчик, който да направи сайта

Изборът на агенция или разработчик също е много важен и следствията от него (независимо добри или лоши) ще се усещат месеци след като сайтът е завършен. В интернет има много хора, които представят себе си като професионалисти и привличат клиенти със съблазнително ниски цени, но разочарованието от тях идва бързо след като видите сайта за първи път или опитате да работите с него. Истината е, че качествената разработка на сайт изисква много време, богат опит и ценни умения, които се отразяват и в цените.

Плюсовете на това да изберете дигитална агенция за изпълнител на проекта, се изразяват в това, че при тях можете да получите професионална изработка и цялостни решения за развитието на сайта. Фрийланс разработчиците често могат да предложат сравнително по-малко решения и в някои случаи, нямат необходимите знания как да направят уебсайт на високо ниво. 

Когато правите избора си, задължително прегледайте портфолиото на агенцията или разработчика, за да се запознаете с качеството им на работа. Много често то може да бъде открито директно в сайта им или ще получите такова, след като изпратите запитване към тях. Въпреки че всеки сайт е уникален и се прави по зададени от клиента критерии, финалният му вид бързо издава дали е направен професионално или не. Ако разработките в портфолиото на избраните от вас хора ви харесат, тогава вече спокойно можете да им изпратите предварителното задание и да поискате оферта.

Как се определя цената?

Имайки предвид че в интернет можете да откриете стандартни базови цени за услугата, добре е да знаете, че те предимно играят ролята на ориентир и не може да бъде сигурно, че изработката на вашия сайт със сигурност ще струва ХХХ лв. Цената за всеки уебсайт е различна и се определя спрямо типа му (фирмен сайт, онлайн магазин, личен блог и т.н.), това което сте описали като изисквания в заданието, часовете работа по него от страна на разработчика и различните функционалности, които ще бъдат интегрирани.

Например един фирмен сайт може да съдържа между 5 и 45 страници. Времето за разработка ще бъде в пъти повече при втория вариант, което ще се отрази и върху цената. Също така някои от функционалностите се интегрират на сайта с различни плъгини, много от които имат платени и безплатни версии. Тяхната интеграция отнема допълнително време за настройка и дизайн, което също увеличава общата цена на сайта.

Какво не влиза в цената за изработка на сайт, но е необходимо за работата му и е ваш ангажимент да осигурите?

Както става ясно от името на услугата “Изработка на сайт”, тя включва само неговата техническа разработка. Тоест ще получите технически работещ сайт, направен изцяло спрямо вашето задание за проекта. За да можете да го използвате обаче, е необходимо повече от това, а именно:

1. Домейн и хостинг 

Домейнът е адреса на сайта, а хостингът е мястото, където той стои в дигиталното пространство. Тоест, за да може някой да достигне до вашия сайт, той първо трябва да има адрес и второ – да съществува на сървър. Те могат да бъдат закупени от надеждни хостинг компании като NS1, които предлагат и двете услуги. Имайте предвид, че даден домейн и хостингът към него не могат да бъдат взети завинаги, а само наети за определен период от време.

Най-добрият вариант е да плащате за 12 месеца напред, като в повечето случаи годишната цена излиза около 100лв. / 200лв. в зависимост от пакета, който ще ползвате. Ако все още нямате домейн или хостинг, е хубаво да обсъдите покупката им с разработчика на вашия сайт, за да ви насочи към най-доброто решение в конкретния случай.

2. Тема / Дизайн на сайта

Тук искам да поясня, че визията на сайта и техническата му разработка са две различни неща. Уеб дизайнерите се грижат за това как ще изглежда сайтът, а софтуерните инженери (разработчиците) са отговорни за неговото техническо изграждане и качествена му функционалност. В повечето случаи преди да започне работата по уебсайта, се купува тема с готов дизайн, който в последствие се модифицира спрямо изискванията ви в първоначалното задание.

Препоръчително е да се консултирате с изпълнителя на проекта, преди да закупите темата, защото ако избързате, има вариант тя, да не отговаря на необходимите технически изисквания. Има платени теми с повече функционалности и безплатни такива, които са не по-малко добри, но със сравнително по-малко функции. 

3. Съдържание в сайта

Съдържанието в сайта са всички текстове, изображения и видеа, които има на него. Те също не са включени в цената за разработка и предоставянето им е ваш ангажимент. Разбира се, ако смятате, че писането не ви се отдава и нямате подходящи изображения, те могат да се създадат от копирайтър и графичен дизайнер, срещу допълнително заплащане. 

При изработката на онлайн магазин са необходими и текстове за страници като “Общи условия”, “Доставка и условия на връщане” и т.н., които отново са ваш ангажимент и е препоръчително да бъдат изготвени от юрист, заедно със съдържанието за страница “Политика за поверителност”, която е задължителна за всеки тип уебсайт. Важно е те да отговарят на законовите разпоредби и да са направени конкретно за вашия сайт. 

В кои случаи първоначалната цена на уебсайта може да бъде увеличена?

Както споменах по-горе, цената се определя на база вашето първоначално задание. В него е необходимо да опишете дали имате нужда от копирайтинг услуги за създаване на текстовете, графичен дизайн за изработка на промоционални банери и т.н. Всяка надеждна дигитална агенция ще ви предложи договор и документ “Оферта”, в които ще са описани всички ваши изисквания за разработката на сайта

В процеса на работа обаче, може да дойде момент, в който да решите да преосмислите заданието си и да пожелаете допълнителни разработки към него. Тук не става въпрос за корекции от типа “Искам този модул да е малко по-нагоре”, а цялостни промени във визията и структурата на сайта, както и заявки за интегриране на нови функционалности. Това се приема като допълнително задание към проекта, заплаща се отделно и се изработва в нов срок. Затова е и толкова важно още в самото начало да знаете какво искате.

Задължителна ли е поддръжката на сайта, след като той стане готов?

Ако искате да запазите живота на сайта си и функциите в него, отговорът е – да, задължителна е. Всеки уебсайт, направен с готова тема на платформи като WordPress, Opencart и др., има плъгини, които е необходимо да се актуализират. Това е нужно, защото, ако платформата или функционалностите пуснат нова версия с повече възможности, старите спират да работят добре. Поддръжката на сайт ви дава сигурност, че всичко с него ще бъде наред и че, когато нещо се “счупи”, има кой да отреагира бързо с отстраняването на проблема. 

Също така всички стари версии на PHP, платформата и модулите в нея, които не са актуализирани, спират да се поддържат след излизането на нова тяхна версия. Това превръща неактуализираните файлове в обект на потенциални хакерски атаки, които могат да изтрият безвъзвратно цялото съдържание в сайта ви.

Поддръжката на сайт ви дава сигурност и защита, които гарантиран добрата му работа и продължителността на неговия живот.

Сайтът е готов, изглежда добре, но все още не може да реализира продажби. Защо?

Много хора си мислят, че след като сайтът е финализиран, вече поръчките и новите клиенти ще започнат да валят. Това е заблуда, която е добре да оставите, за да не се разочаровате впоследствие. Имайки предвид статистиката в началото на статията, конкуренцията при онлайн бизнесите постоянно се увеличава, а за да реализирате продажби през сайта си, е необходимо първо потребителите да го открият. Качествената техническа изработка и хубавия му дизайн не гарантират, че потребителите лесно ще достигат до него. 

За да се случи това са ви нужни услуги като SEO (search engine optimization) оптимизация или реклама в Гугъл и социалните мрежи.  Можете да изберете и само една от двете, но комбинирани заедно дават още по-добър ефект. 

Как работи SEO оптимизацията и защо често е важна за успеха на бизнеса ви?

За да достигнат до определен сайт, потребителите използват търсачки като Гугъл и Бинг. Там те изписват ключови думи, които са свързани с откриването на желаната от тях информация. Оптимизацията на сайт прави така, че той да се появява на максимално предни позиции в резултатите от търсенето. Това е много важно, защото повечето потребители намират нужната информация още на първа страница и там приключват търсенето си. SEO оптимизацията е дълъг процес и отнема минимум 3 месеца, но в зависимост от нишата и конкуренцията в нея, може да продължи дори година, за да достигне така желаните челни позиции. 

Част от хората смятат, че цената за оптимизация е висока, но всъщност качествено изпълнения процес включва солидни разходи, като покупка на скъпи онлайн инструменти и публикации с цел линк билдинг в други сайтове с висок авторитет и т.н. Добрата новина е, че веднъж стигнете ли челните позиции, възвращаемостта от услугата ще бъде достатъчно голяма, за да покрие разходите по оптимизацията за максимално кратък период. Споделям ви още една интересна статистика, свързана с оптимизацията на сайт. 

Как работят рекламите в Гугъл и социалните мрежи?

Рекламите в социалните мрежи и Гугъл работят по схемата “плащане за клик” и са още наричани PPC (pay per click) реклами. При тях се задава определен бюджет, който се изразходва само при осъществен клик от потребител. Това означава, че ако 1000 човека видят рекламата, но само 100 от тях кликнат на нея, вие ще платите само за 100-те потребители, посетили сайта ви. 

Ефектът от рекламите е много бърз и може да се забележи още на първия ден след тяхното пускане, за разлика от този при SEO оптимизацията, който отнема минимум няколко месеца. Въпреки бързите резултати обаче, в моментът, в който се изразходи целият бюджет на рекламата, тя приключва и посетителите на сайта рязко се връщат към стандартния си брой. 

Каква е разликата между SEO оптимизацията и рекламите в социалните мрежи? 

Оптимизацията на сайт отнема повече време, но след това има дълготраен ефект, който може да се задържи дори до 1 година след приключване на процеса. За разлика от нея, PPC рекламите имат моментален ефект, но не и дълготраен, защото той изчезва веднага след като приключи рекламата.

Комбинацията между двете услуги е най-подходяща, ако искате сайтът ви да започне да продава още от самото начало. Така докато тече процесът на оптимизация, вие вече ще започнете да генерирате приходи и това ниво може да се запази след като SEO-то приключи.

Докато четохте тази статия, 3080 нови уебсайта бяха пуснати в интернет.

Надявам се, че тази статия ви е дала повече яснота относно процесите при изработка на сайт и какво е нужно, за да може той да реализира продажби и да работи добре. Ако въпреки това, имате още въпроси по темата или нещо не ви е достатъчно ясно, не се колебайте да се свържете с нас и ще получите безплатна консултация.