Ако поне веднъж сте се запитвали „Имам ли нужда от уебсайт, за да бъде бизнесът ми успешен?“, то със сигурност не сте единствените и това хич не е изненадващо. С толкова много онлайн пазари, социални канали и бизнес приложения на една ръка разстояние, е изкушаващо да се опитате да минете и без сайт. В края на краищата страницата ви във Facebook съдържа цялата информация, от която вашите потенциални клиенти биха имали нужда, нали?

Всичко това е вярно, но ако се откажете от притежанието на корпоративен сайт, ще пропуснете толкова много възможности, които социалните платформи просто не могат да ви дадат.

В тази статия ще ви помогна да преминете от „Наистина ли трябва да имам уебсайт за моя бизнес?“ до „Моят бизнес се нуждае от уебсайт!“ само за 8 минути.

Защо е важно бизнесът ви да има уебсайт до 2024г?

Може би някои от вас имат нужда от сериозно убеждаване защо е важно да имат бизнес уебсайт, а други вече знаят това и просто проверявате фактите, но и в двата случая следващите 7 причини наистина ще ви накарат да се забързате с неговата изработка.

1. Уебсайтът ще ви помогне да достигнете до повече нови клиенти

Отминаха дните, в които единственият начин някой да се свърже с бизнеса ви без да идва на място, е като потърси номера ви от телефонния указател.

Не си спомняте какво е телефонен указател? Няма значение – с уебсайт потребителите могат да намерят услугите или онлайн магазина ви от всяка точка на света и по всяко време.

И благодарение на търсачки като Google, дори много собственици на малки бизнеси могат да постигнат глобална видимост, стига да направят качествена SEO оптимизация на сайта си.

Ето как ще достигнете до повече клиенти само с един сайт:

Той може да бъде намерен онлайн чрез търсачките

С последователност и умно използване на ключови думи вашите усилия за оптимизиране на търсачките (SEO) могат сериозно да се отплатят.

SEO оптимизацията помага на сайта ви да се класира на предни позиции по релевантни за него ключови думи. Колкото по-оптимизиран е вашият сайт, толкова по-видим ще стане вашият бизнес. Това е чудесен, рентабилен начин да се представите пред повече потенциални клиенти.

Наличието на сайт помага на бизнеса ви да бъде открит и спрямо неговото местоположение

Ако вашият бизнес има офлайн дейност, като магазин или офис, ще искате те също да се показват при търсене. По този начин можете на придобиете много нови клиенти, които търсят услуги или бизнеси в конкретен квартал или град.

Локалната оптимизация на сайт буквално поставя компанията ви на картата (благодарение на Google Maps), което я прави много лесно откриваема за всеки, който търси вашите физически магазини, офис или склад.

Много собственици на бизнес пренебрегват присъствието си в мрежата, което означава, че ако изберете да сте технически модерни и си направите сайт, можете лесно да отстраните голяма част от конкурентите си.

Сайтът е част от вашата маркетингова фуния

Ако рекламирате в социалните мрежи, сайтът значително ще повиши възможността новите ви потенциални клиенти да продължат да се интересуват от вашия бизнес, когато видят рекламата ви в Google, Facebook или Instagram.

Помислете как взаимодействате с дадена компания, преди да направите покупка или заявка за услуга от тях особено, ако е по-скъпа. Не бихте ли искали първо да научите повече за компанията им и тогава да направите поръчката или запитването?

2. Ще изградите доверие в клиентите си много по-бързо

Друга голяма причина, поради която ще имате нужда от уебсайт за вашия малък или среден бизнес, независимо от вашата индустрия, е за да му придадете незабавна заслужена достоверност в дигиталната сфера.

Като собственик знаете, че сте свършили чудесна работа, но трябва да сте сигурни, че и всички останали са убедени в това. Създаването на собствен бизнес уебсайт ще ви помогне много в тази посока.

Ето няколко факта защо онлайн присъствието ще ви направи по-надеждни търговци:

Вашите най-големи конкуренти също ще имат сайтове

Малките фирми и компании често трябва да работят усилено, за да се издигнат, независимо от индустрията. Без значение в коя ниша работите, вероятно ще има приятелско съперничество между вас и другите бизнеси в тази област.

За да сте сигурни, че вашите продукти или услуги са постоянно видими, можете да създадете професионален уебсайт, който да се изпъква пред останалите. Другото много важно нещо е да инвестирате в SEO оптимизация, за да се класирате на максимално предни страници при търсене и така да привличате повече посетители на него.

Дори ако вашият бизнес има добре изглеждащ физически магазин и лоялна клиентска база, без уебсайт вие автоматично предоставяте нови бизнес възможности на конкурентите си.

Сайтът е най-доброто място, където клиентите ви могат да разберат повече за вас или да разгледат продуктите ви

Ясно е, че в даден момент потребителите ще започнат да говорят за вашия бизнес в социалните мрежи като Facebook, независимо дали имате уебсайт или не. Но един от най-добрите начини да се възползвате от това внимание е като го пренасочите към вашия сайт.

Използвайки уебсайта си като място за потенциални клиенти, вие ще увеличите надеждността си като бизнес – разбирайте огромна възможност за растеж.

Плюс това е добра стратегия да изложите клиентските отзиви в съдържанието му. Ако използвате функция, с която да внедрите обратната връзка от клиентите на сайта, има вероятност винаги да се стремите да предоставяте висококачествени услуги и продукти. Това не само ще повиши качеството ви на работа, но и доверието в новодошлите потребители на сайта ви.

3. Сайтът ви позволява да изградите запомняща се марка

Ако управлявате няколко процъфтяващи страници в социалните мрежи, може би се чудите „Имам ли нужда от уебсайт, за да изградя марката си?“.

Отговорът на въпроса зависи от вашите цели. Докато социалните канали могат да направят вашата марка разпознаваема, уебсайтът ще ѝ осигури дълготрайност.

Наличието на сайт за вашия малък или среден бизнес ви позволява да контролирате как той ще изглежда в очите на клиентите ви.

Ето и още няколко причини защо ви е необходим уебсайт, за да изградите разпознаваема и запомняща се марка:

Дизайнът на вашия сайт е направен според вашите изисквания и нуждите на аудиторията ви

Независимо дали наемате дигитална агенция за изработката на вашия сайт или го създавате сами, всеки елемент в дизайна от цветови схеми до типография, може да бъде съобразен с вашите бизнес нужди.

Последователността е ключова при изграждането на марка и наличието на персонализиран уебсайт ще помогне на вашия бизнес да стане разпознаваем.

Сайтът е дом на вашите продукти

Поради наличието на онлайн платформи като Amazon и AliExpress, търговците на дребно биха могли лесно да попитат „Имам ли нужда от уебсайт за моя бизнес, ако продавам продукти другаде?“.

Отговорът е да, защото вашият фирмен уебсайт е единственото място, където можете наистина да покажете продуктите си. Във всяка друга платформа ще трябва да работите усилено, за да се откроите сред останалите търговци и да убедите потребителите защо да пазаруват точно от вас.

Като използвате професионален UI/UX дизайн, SEO оптимизация и добре написани продуктови описания, можете да изградите разпознаваема марка чрез вашия собствен онлайн магазин.

Уебсайтът ще ви помогне да развиете идентичността на марката си

Идентичността на марката се изгражда както от визуалните елементи в нея, така и от тона ви на общуване с клиентите си. Как ги приветствате на вашия сайт и как описвате вашите продукти или услуги?

Свързването с хора е важно за всеки бизнес и най-лесният начин да направите това онлайн е с уебсайт, където можете свободно да предавате рекламна информация с подходящ за аудиторията ви тон.

4. Помага при обслужването на клиенти

Растежът винаги е страхотен и вълнуващ, но нека си го признаем: работата като собственик на бизнес е непрекъсната и постоянна – не би ли било хубаво да намалите натоварването си?

Уебсайтът може да ви помогне и с това. Вместо да прекарвате по цял ден в обсъждане на запитвания и проблеми, отговорите на повтарящи се потребителски въпроси вече могат да се намират и в графата “Често задавани въпроси” на вашия сайт. Помислете само колко време от разговори ще спестите така.

Ако направите вашия сайт лесен и достъпен за хората, ще имате повече време, което да влагате в други бизнес нужди. Ето какво имам предвид:

На сайта можете да споделите пълната ви информация за контакт

Дори не е необходимо тя да бъде на отделна страница. Ако предпочитате да имате уебсайт от една страница (one page), просто оставете място за тази информация в оформлението му.

За да дадете възможност на хората да задават всякакви въпроси, свързани с бизнеса ви,  е добре сайтът ви да има вградена контактна форма или най-малкото да предоставите вашия бизнес имейл адрес. Така ще си спестите много време от телефонни обаждания.

Също можете да му вградите и чатбот. Изкуственият интелект все повече навлиза в дигиталния свят, което прави чатботовете доста умни в наши дни. Дори някои спешни проблеми могат да бъдат решени само с тях.

Можете да избегнете някои от проблемите при комуникацията

Професионално написаното съдържание (копирайтинг), умните чатботове и подробните препоръки от клиенти могат да ви помогнат да избегнете голяма част от проблемите, които могат да се случат поради непълна комуникация.

Колкото повече информация могат да видят вашите клиенти, преди да направят покупка, толкова по-добре и за двете страни. Помислете колко много можете да кажете за вашите продукти или услуги на собствения си уебсайт, за разлика от всяка друга платформа, чрез която продавате.

Като собственик на малък или среден бизнес със сигурност ще искате да избегнете скъпи грешки. Добре разработеният сайт ще ви помогне да избегнете повечето проблеми, преди дори да се появили. Също така винаги ще можете да изпратите само линк към съдържанието в сайта, което отговаря на въпроса на вашия клиент, вместо да уговаряте предварително среща за консултация или да стопирате всичко, което вършите в момента, за да говорите 1 час по телефона.

5. Можете да експериментирате

Притежанието на собствен сайт за малък или среден бизнес има много практически ползи, това е сигурно. Но може ли да бъде и наистина полезен източник на маркетингова информация?

Отговорът тук отново е – ДА! Ако се интересувате от това какви са навиците за пазаруване на вашите клиенти и как бихте могли да се възползвате от тях, определено имате нужда от уебсайт. Бисквитките, а и не само те, дават толкова много информация за вашите онлайн потребители, от която може да подберете най-добре работещите маркетингови подходи конкретно за вашия бизнес.

Освен всички аналитични функции, които идват със сайта ви, ето и още няколко начини, по които можете да експериментирате с него:

Ексклузивни онлайн реклами

Имате нетипичен нов продукт и не сте сигурни дали ще се продава добре във вашата ниша? Наличието на сайт ще ви позволи да го изпробвате и да разберете дали ще се хареса на клиентите ви, преди да напълните склада си със стотици бройки, които не се знае дали ще продадете. Много сайтове за електронна търговия правят ексклузивни онлайн реклами (рекламни фунии) в платформи като Facebook и Instagram, в които рекламират само 1 продукт и на базата на реализираните поръчки, взимат решение дали да го запазят в инвентара си или не.

В зависимост от вашия бизнес модел може да успеете да избегнете обвързване с производители или съхранение на непотребни продукти, като тествате нови артикули само в онлайн магазина си.

Приветлив уеб дизайн

Работата с дигитални агенции или уеб дизайнери ще ви помогне лесно да променяте оформлението и визията на вашия сайт, спрямо поведението на аудиторията ви. Има толкова много неща, които можете да направите със сайта си, ако познавате подходящия специалист, който да ги извърши.

Искате ли да добавите плъзгаща се функция към вашата целева страница? Готово е. Мислите ли, че хората ще се радват да виждат анимирани видеа в сайта ви? Добавете ги.

Не ви препоръчваме да променяте визията на сайта си всяка седмица, но имайте предвид, че уеб дизайнът е ключов фактор при задържането на вниманието на потребителите. Важно е той да се надгражда плавно спрямо тяхното поведение в сайта, за превърнете максимално голяма част от посетителите си в реални клиенти.

6. Сайтът е успешен маркетингов инструмент

Единственият трафик, който радва хората, когато е завишен, е този на сайтовете. Когато вашият сайт стане част от маркетинговия ви план, ще започнете да привличате повече посетители към вашия бизнес.

Сега, не позволявайте да ви обърквам – знам, че току-що говорихме за трафик. Но само за минута си погледнете на вашите клиенти като дигитални мореплаватели.

За да им помогнете да стигнат от началото (откриването на бизнеса ви) до края (приключването на поръчка), вашият маркетингов план трябва безпроблемно да ги тласка от всеки рекламен канал към сайта ви. Без наличието на корпоративен уебсайт, пътуването им ще има пречки и може дори да не продължи към вас.

Ще станете омниканален

Преди да започнете да мислите, че вашият клиент може да избере пряк път до бизнеса ви, не забравяйте, че така вероятно ще пропуснете много печеливши възможности.

Може би си мислите, че „omnichannel“ звучи твърде сериозно за уебсайт за малък или среден бизнес, но това е проста концепция, наистина.

Омниканалният бизнес предоставя на клиентите плавно пътуване без усилия на всяка стъпка. Независимо дали пазаруват в магазина или от мобилни устройства, целият процес е приятен и лесен за тях, което го прави и много по-предпочитан.

Ще увеличите процента на завръщащите се клиенти

Уебсайтът е чудесен за привличане на клиенти, които в последствие остават лоялни към марката ви. Има много функции, които можете да добавите към дизайна му, за да постигнете това. Например страница със списък с желания, формуляр за регистрация или бюлетин, а може би дори и блог, в който споделяте полезна информация.

Тези опции ще увеличат максимално ангажираността и задържането на голяма част от посетителите в сайта ви, а това означава само едно – повече приходи за вас.

7. Бизнесът ви работи 24/7 и навсякъде

Всички имаме нужда понякога просто да си вземем почивен ден без значение, че е средата на седмицата. Интернет обаче – не. Това е и една от основните причини защо всеки собственик на бизнес трябва да има уебсайт.

Ако до сега всичките практически съвети не са ви убедили да си направите сайт, тогава може би идеята, че имате възможност да работите по цял ден, всеки ден, всяка нощ и то с минимални усилия, ще го направи.

По този начин пак ще получавате така ценните 8 часа сън, докато сайтът ви ще върши почти цялата работа вместо вас.

Ето какво още ще спечелите от онлайн присъствието на бизнеса си:

Вашата клиентска база е глобална

Или поне би могла да бъде. Имайки уебсайт можете да предоставяте своите продукти или услуги в различни часови зони и то на клиенти в цял свят.

Представете си, че сте в Европа и някой потребител от Сидни иска да закупи вашия курс или купувач в Ню Йорк иска да поръча ваш продукт. Притежавайки сайт ще ви бъде много по-лесно да направите глобален бизнес за разлика от усилията, които ще трябва да вложите, ако се развивате без наличието на такъв.

Сайтът ви работи ден и нощ

Без значение дали някой клиент е решил да направи поръчка от вас в 03:00ч. сутринта или в 15:00ч. следобед, сайтът ви ще му предостави еднаква възможност да го направи. От вас се иска само да прегледате направените поръчки на следващия ден и да ги изпратите на купувачите. Какво по-лесно от това, нали?

Притежавайки уебсайт си спестявате толкова много време от разговори с клиенти и изясняване на детайли по поръчките, че ще ви остане достатъчно пространство постепенно да надграждате бизнеса си още и още.

Ще имате време да се съсредоточите и върху други неща

Както казах, сигурно е, че като собственик на бизнес сте много заета личност. Често трябва да поемате много различни ангажименти, свързани с него и понякога това означава, че няма да имате време да обслужвате клиенти през този ден.

Това е моментът, в който един уебсайт наистина доказва своята стойност. В дните, когато просто не можете да стигнете до офиса или магазина, вашият сайт може да поеме напрежението като приеме всички направени поръчки. Така освен че ще задържите при вас лоялните си клиенти, ще имате възможност и да изпълните всичките си ангажименти, без да се притеснявате, че в този ден ще работите на загуба.

Това бяха 7-те главни причини защо бизнесът ви задължително трябва да има сайт до 2024г., а щом сте стигнали до тук, значи и вие вече мислите така. Разберете и всичко, което е необходимо да знаете, преди да поръчате изработката на онлайн магазин, фирмен сайт или личен блог, а ако искате да се запознаете и с услугата ни за изработка на сайт, както и с базовите ни цени за нея, натиснете тук. 

Управител | creative@bridges.bg

Ангела започва кариерата си в сферата на дигиталния маркетинг през 2018г. и оттогава безспирно развива своите умения в областта на софтуерното инженерство, SEO оптимизацията, копирайтинга и графичния дизайн.

angela_bridges

Ангела започва кариерата си в сферата на дигиталния маркетинг през 2018г. и оттогава безспирно развива своите умения в областта на софтуерното инженерство, SEO оптимизацията, копирайтинга и графичния дизайн.