Живеем в динамичен свят, в който постоянно и навсякъде се случва нещо интересно. Населението на Земята надвишава 7.5 милиарда души, но добрата новина е, че голям процент от тях правят световни организации, стремящи се да вкарат ред и хармония в обществото, а други се стараят да подобрят живота ни като създадат нещо иновативно и практично. За сметка на това, разбира се, винаги ще има хора, които нарушават всички закони и действат срещу системата. Неоспорим факт е, че всеки ден има „за какво да се говори” и, че с разпространяването на новината, тази информация достига хората, интересуващи се от нея.

Проблемът, който „спъва” голяма част от копирайтърите при писането на новина, е специфичната структура, чиято този тип текстове има. За съжаление, повечето български копирайтъри не знаят как се пише новина и какви са нейните спецификации . Тази статия е написана, за да помогне на всички тях да придобият нужните знания и да усъвършенстват себе си като автори.

Какво е „новина”?

Новината е кратък и изцяло информативен текст, чиито обем много рядко е по-голям от 500 думи. В повечето случаи дължината на една новина е между 250 и 400 думи. В нея се включва само информацията, която се е случила в момента, без да се описва в детайли въпросния обект и неговите исторически данни. При писането на новина не се използват помпозни думи. Нивото на изказ трябва да бъде високо, а тонът – професионален. Изразяването на собствено мнение или пристрастие е недопустимо, защото една от главните цели при новините е обективност.

Всяка новина е насочена към някого

За да напишете добра новина, първо трябва да прецените към коя група от обществото е насочена. Тя се пише, за да достигне хората, които имат интерес и познания за определен обект или събитие. Много от копирайтърите правят грешка като „разтягат локуми” и обясняват подробно историята на въпросния обект, което отблъсква читателя. Хората четат новини, за да обновят знанията си по въпросите, които ги вълнуват. Новината има за цел да даде информация на читателя относно какво ново се случва с обекта, който той вече познава.

Измислете заглавие, което веднага грабва вниманието

Грабващото заглавие ви гарантира 80% от успеха при писане на новина. То трябва да привлече интереса на читателя като създаде емоция в него. Ако измислите впечатляващо заглавие, успехът ви е „в кърпа вързан”, защото можете да привлечете не само читатели, които имат познания по темата, но и такива, които я срещат за пръв път и им се струва интересна. Заглавието трябва да бъде максимално кратко, но също така и да грабне читателите.

Каква е структурата на новината?

Писането на добра новина изисква и правилна структура. За разлика от блог постовете, новината има кратки абзаци, които не са по дълги от 3 или 4 реда. Структурата е следната:

  • Дата – тя е съобразена винаги с актуалността на информацията в текста.
  • Заглавие – постарайте се то да създаде емоция в читателите.
  • Уводно изречение – под заглавието трябва да има уводно изречение с удебелен шрифт, което да резюмира текста в новината.
  • Основна част на новината – в нея се съдържа най-важната част от новината, цитати и факти.
  • Заключителна част – тук се включва кратка прогноза за бъдещето, базирана на факти и достоверни източници.

Как да подбирате източници на информация при писане на новина?

Новината е информативен, базиран изцяло на факти текст, в който е недопустимо да се изразявате художествено. Съветваме ви да запазите вдъхновението си за личния блог и да се придържате към достоверни източници, когато пишете новина. Такива могат да бъдат лицата, участващи в събитието, официалните социални мрежи на организации или хора, професионални проучвания и статии от главните водещи медии.

Ние от дигитална агенция Бриджес се надяваме с тази статия да сме помогнали на всички копирайтъри, „изпаднали в беда”! Разгледайте блога ни за още интересни статии, които ще обогатят знанията ви в сферата на копирайтинга.

Управител | creative@bridges.bg

Ангела започва кариерата си в сферата на дигиталния маркетинг през 2018г. и оттогава безспирно развива своите умения в областта на софтуерното инженерство, SEO оптимизацията, копирайтинга и графичния дизайн.

angela_bridges

Ангела започва кариерата си в сферата на дигиталния маркетинг през 2018г. и оттогава безспирно развива своите умения в областта на софтуерното инженерство, SEO оптимизацията, копирайтинга и графичния дизайн.